Passiefmassief gebouwd woonzorgcentrum

14-10-2015

In een Vroomshoopse woonwijk staat een woongebouw voor mensen met een beperking. Dit eerste passiefmassief gebouwde woonzorgcentrum van Nederland van de Baalderborg Groep, met de naam Spoor 12, werd vorig jaar oktober officieel geopend.

Spoor 12 kreeg het Keurmerk Passief Bouwen Nederland. Een passiefhuis onderscheidt zich door de bijzondere combinatie van een zeer hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik, voor het milieu en woon- of gebruikslasten. De oplossingen van Zehnder speelden hierin een cruciale rol. Linda Harmsen was de coördinator vanuit de Baalderborg Groep en Carl-Peter Goossen trad op als projectleider vanuit BouwNext.

Integrale samenwerking

De cliënten, voornamelijk uit Vroomshoop, wonen zelfstandig en maken gebruik van de ondersteuning van de Baalderborg Groep. Het gebouw bestaat uit 3 lagen en er zijn 22 appartementen, 1 ouder-/kindappartement en een aantal gezamenlijke ruimtes. “Samen met de bouwers hebben we veel aandacht geschonken aan het passiefmassief concept”, vertelt Harmsen. “Er is met alle partijen heel nauw en integraal samengewerkt.”

Goossen vult aan: “Integraal ontwerpen is een nieuwe manier van werken die de meest geschikte fysieke, sociale en economische oplossingen voor huisvesting oplevert. BouwNext begeleidt deze integrale ontwerpprocessen. Ik sta voor het maken van een verbinding tussen alle partijen, die bij het bouwproject zijn betrokken. Speciaal voor Spoor 12 verzorgde BouwNext het zogeheten morfologisch ontwerp voor het duurzame concept.”                                                                                                                                

Maximaal duurzaam gebouwd woonzorgcentrum

Hoe heeft BouwNext invulling gegeven aan het Programma van Eisen voor Spoor 12? “De hoge eisen aan een maximale duurzaamheid in combinatie met het beschikbare budget leidden vanuit de opdrachtgever tot de vraag: wat kunnen wij hiermeein relatie tot een door ons gewenst gebouwd woonzorgcentrum en wie realiseert dit zo duurzaam mogelijk voor ons?”, legt Goossen uit. “Als start heeft ons bureau een morfologisch schema gemaakt. De zaken die je normaal niet met elkaar kunt verenigen of vergelijken in een bouwwerk, kun je in een dergelijk schema wel op een goede manier inbrengen. We hebben eerst de deelvraagstukken uit het PVE in dit schema gezet en meteen oplossingen gezocht bij elke deelvraag. Uit deze deeloplossingen kun je goede scenario’s maken en het biedt in die zin totale vrijheid om tot een integraal duurzaam bouwwerk te komen. Zonder dat we ons druk maakten of dit in het totaalproject wel kan.”

Voordelig verwarmen met ventilatielucht

“Welke criteria voor ons belangrijk waren bij de selectie van de WTW-units, is eenvoudig aan te geven. We hebben samen met Spoor 12 bewust gekozen voor het passiefhuisconcept. Dat is zeer kostenefficiënt. Uiteindelijk kwamen we tot de keuze om aan de zijkant, dus aan de gangkant van het complex, een centrale schacht te maken voor de toepassing van de wtw-unit ComfoAir XL van Zehnder. Via ventilatielucht kun je namelijk ook verwarmen. In dit complex hebben we alles zodanig geïsoleerd dat je met slechts 10 Watt per vierkante meter je woning kunt verwarmen. Dat is extreem weinig met toch nog voor de bewoners een heel goed comfortniveau. Vergelijk het zo: met 1 waxinelichtje kun je 10 m2 verwarmen. Met de ventilatieunits, plus de geringe naverwarming daarvan, kun je dus heel Spoor 12 verwarmen”, vertelt Goossen.

Schoolvoorbeeld van ketensamenwerking

Hij benadrukt dat dit project een schoolvoorbeeld is van ketensamenwerking. “De aannemer, de woningbouwvereniging, de installateur, Zehnder en wij vanuit BouwNext hebben in dit project nauw samengewerkt. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je een leverancier als Zehnder achter je hebt staan, die begrijpt dat het om zeer speciale ventilatie- en verwarmingseisen gaat in een project als bij Spoor 12. Je moet niet alleen integraal producten stapelen, maar ook een integraal proces inrichten waarbij elke deelnemer begrijpt dat je het alleen voor elkaar krijgt als je ook meedenkt voor de andere partners. Met als doel: het optimaal in balans krijgen van de wtw-installatie in een passief gebouwd woonzorgcentrum. Hoe beter je met al je partners aan de voorkant het voorwerk regelt, hoe minder nawerk je later hebt en dat is hier gelukt.”

Bron: Duurzaamgebouwd.nl




<< terug